Жана д’Арк – как се оцелява в един мъжки свят

Жана д’Арк е първата жена, която попада в категорията ни “вдъхновяващи истории”, но има за какво. Заговорят ли за революция, първото име, което изниква в главите на французите е Жана д’Арк. Тя е символ на обединението на френския народ, национален герой и пример, към който гледат със страхопочитание в продължение на векове.

Днес ще ви разкажем невероятната й история и как само на 17 годишна възраст, тя повежда френската армия.

Седемнадесетгодишната Жана д’Арк обявява, че е водена от Бог, за да осигури победата на французите над англичаните в Стогодишната война. Орлеанската дева и до днес е почитана като героиня на Франция.

Мисията на Жана д’Арк

Жана е родена в католическо селско семейство от Лотарингия през периода, станал известен като Стогодишната война. На 13 години тя започва да чува гласове и да вярва, че получава напътствия от архангел Михаил. Смята, че е избрана да помогне на Шарл – наследника на крал Шарл VI да победи англичаните и да се качи на френския трон.

През 1429г. Жана стига до двореца на Шарл в Шинон, прекосявайки окупираните от англичаните земи. След като я подлага на изпитание да го разпознае сред тълпа придворни, този път дофинът изслушва момичето и го праща да бъде разпитано от богословите в Поатие. В резултат й е позволено да поведе френската войска срещу англичаните, при това в мъжки доспехи.

“Бях на 13, когато чух глас Божи да ме води и да помага”

Армията на Жана достига обсадения Орлеан на 29 април 1429 г., атаката е успешна и англичаните се оттеглят.

Сбъдване на предсказанията

Въпреки че не е преминала през военно обучение, Жана демонстрира вроден усет за водене на бойни действия. Дофинът й позволява да присъедини войската си към армията на херцог Жан д’Алансон II, за да може да си върнат Реймс – града, в който традиционно се коронясват френските крале.

Орлеанската дева

Обединената армия си пробива път през долината на Лоара, освобождавайки няколко града, включително Божанси, Жанвил, Мьон и района около Пате. Тези победи вдъхновяват още французи да се вдигнат срещу англичаните и да се присъединят към каузата на Жана.

Орлеанската дева решава, че е време да се насочи към Париж, но не получава подкрепа от краля. През май 1430 г. Тя е пленена от бургундите и продадена за 10 000 ливри на англичаните. Съдена е от църковен трибунал по-многобройни обвинения, включително ерес и богохулство, а Шарл не прави опит да й помогне. Тя е изгорена на клада в Руан. Чак след края на войната в Нормандия кралят иска преразглеждане на процеса и присъдата е отменена. Жана е призната за невинна, а Католическата църква я канонизира през 1920 г.


🔥 Вижте още: Забележителният военачалник Карл Велики 🔥


Знаете ли, че…

Кралските династии на Англия и Франция се сражават за френския престол от 1337 до 1453 г. Периодът става известен като Стогодишната война.

Първите големи сблъсъци започват заради териториалните претенции на Едуард III Английски – по майчина линия внук на френския крал Филип IV Хубави. Британците печелят две ключови битки – при Креси (1346) и при Поатие (1356). През 1420 г. Английският крал Хенри V е признат за наследник на френския трон според мирния договор, подписан от Шарл VI. Войната завършва през 1453 г., когато французите разбиват британците в битката при Кастийон и си връщат заграбеното, с изключение на Кале.

Жана д’Арк е типичен пример за това, че ако човек не излезе от комфортната си зона никога няма да постигне това, за което мечтае. Тя влиза в един мъжки свят със самочувствие, решителност и борбеност и показва на всички, че макар и жена може да води войска и то доста добре. Въпреки, че връща трона на краля си, тя е предадена, а никой не й подава ръка. Тормозена е с месеци от англичаните, но нито за миг не се отказва от своите вярвания и не се признава за виновна. Живее и умира за Франция, въпреки че е предадена от своя народ.

Успехите на Жана д'Арк

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: