Защо джентълмените не лъжат

Въпреки, че се опитват да ни внушат, че истината е надценяван добродетел, все още се спори по въпроса дали благородната лъжа е допустима, при положение, че да се лъже все пак е грях. За джентълмените е важно да се следват нормите на благородното и изискано поведение, да се проявява принципност, премереност и да се поддържат открити и чисти отношения с околните.

Вижте няколко причини защо джентълмените не лъжат…

Типично за джентълмените е да отбягват хората, които са склонни към лицемерие, подмолно поведение, нечестност и предателство.

Именно предателството е едно от най-отблъскващите и разочароващи неща, които един джентълмен трудно би простил.

За него хората, които държат на обещанията и на дадената дума, са достойни за уважение. Една от причините да станете по-близък с мъж, който може да бъде определен като истински джентълмен е това, че сте проявили честност и откритост към него, дори и истината, която сте му споделили, да не е била особено приятна за него.

Защо джентълмените не лъжат

Истинските мъже никога не лъжат

Вярно е, че има доста ситуации, които поставят на кантар ценностите ни. В подобни моменти, когато джентълменът се намира на житейски и морален кръстопът, той търси опора и ориентир единствено в стремежа си към следване на заложените дълбоко в него нравствени качества и норми.

Когато става въпрос за джентълмени, е добре да се знае, че тяхната максима е по-скоро да причинят сълзи в очите на хората с истината, която е изричат, отколкото да предизвикат кратковременно „щастие“ с лъжи и заблуди.

Истинският джентълмен никога не лъже дамата си


Ето защо не бива и не може да се очаква от джентълмен да говори само и единствено красиви фрази и да разказва приказки, задължително завършващи с щастлив край.
Добре е да се знае, че той няма да ни отнеме възторга и трепета от прекрасния свят вътре и извън нас, но няма и да ни спести горчивината на действителността. Добрата новина е, че ще го направи по-неповторим и уникален начин.

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: