Винарството като хоби

„Във виното е истината“ не само защото най-хубавите разговори стават на чаша /или бутилка/ вино, но и защото да отгледаш лозя и да направиш тази напитка, е нещо много повече от приятно занимание в свободното време – това е призвание.

Винарството като хоби или по-скоро призвание?

С предизвикателството да произвеждат собствено вино се заемат както популярни мъже, така и обикновени почитатели на напитката на Дионисий. Едно е сигурно – за целта са необходими не малка доза търпение, майсторство и познаване на редица тънкости.

Ако сте безумно богати, можете да си купите лозя в Напа и да се посветите на хобито си.

Вижте още: Часовниците като хоби

Ако живеете в градската джунгла, също имате шанс да отгледате грозде и да бутилирате собствено вино.

Първото лозе, отглеждано на покрив на сграда, се намира в Ню Йорк и се нарича Rooftop Reds. Разбира се, отглеждането на лозе в индустриални условия изисква нов подход и специална почва. Ентусиасти от Университета Корнел /САЩ/ са създали еко платформа за тази цел, при която вместо добре познатата рохкава почва, откриваме аналог на подходяща за развитие на лозя почва, която съдържа 40% натрошени рециклирани стъкла.

Винарството като хоби

Rooftop Reds – Ню Йорк

Именно мъже са инициатори на засаждането на бруклинско лозе върху покрив на сграда. Това са двама братя, които завършват бизнес науки и лозарство. Те правят предварително изследване на въздуха в Бруклин. Климатичните условия се оказват подходящи за отглеждане на грозде.

Все повече известни личности сами отглеждат лозя и бутилират собствени марки вино.

Стинг и неговата съпруга са известни със своя бранд вино. Следвайки философията на здравословното хранене, те произвеждат т. нар. биодинамично вино.

Може би трудността да отгледаш реколта и да превърнеш гроздето във вино е не по-малко голяма  от това да дадеш име на собствената си продукция. Стинг кръщава вината, които произвежда, използвайки заглавия на известни свои песни. Поетичните вина „Sister Moon“ и „When We Dance“ са не само оригинални, но и предразполагат да се отпуснеш и да се насладиш на чаша вино и хубава музика.

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: