Мотивиращата история на Стивън Спилбърг

Няма съмнение, че успехът е плод на много труд, безсънни нощи и воля за победа. Едва ли някои вярва, че успехът идва лесно. Няма как да не се провалиш няколко пъти, докато стигнеш до мястото, към което си се запътил. Пътят към върха е труден и малцина са способни да го извървят до край. Такава е и историята на един от най-великите режисьори и сценаристи на всички времена.

Той режисира филми, като „Челюсти“, „Извънземното“, „Списъкът на Шиндлер“, „Джурасик Парк“, Индиана Джоунс“, „Боен кон“ и много други.

Печели оскар за „Най-добър режисьор“ през 1994 г. със „Списъкът на Шиндлер“ и през 1999 г. със „Спасяването на редник Райън“.

Спилбърг покори Холивуд със спасяването на редник Райън
Спасяването на редник Райън

През 2001 г. заради приноса му към филмовата индустрия Стивън Спилбърг е обявен за рицар-командор от Британската империя. Списание Форбс оценява състоянието му на 3 милиарда щатски долара.

И това далеч не са всичките му постижения, но за тях ще поговорим след малко. Нека първо ви разкажа през какви препятствия е преминал Спилбърг, преди да се превърне в един от най-великите режисьори на всички времена.

Мотивиращата история на един от най-великите режисьори – Стивън Спилбърг

След развода на родителите си, той се преместил в Саратога, Калифорния заедно с баща си. Трите му сестри и майка му останали в Аризона. След три години завършва гимназията в Саратога, като устремено е решил да запише да следва театър, кино и телевизия. Два пъти кандидатства неуспешно в престижния USC (Университет на Южна Калифорния) във факултета за кино и театър. Въпреки провала той не се отказва от мечтата си и записва в Калифорнийския държавен университет.

Интересен факт е, че години след като става известен, от Университета в Южна Калифорния му връчват почетна диплома. През 2002, тридесет и пет години след започването на колежа, Спилбърг най-накрая завършва образованието си в Калифорнийския университет и получава бакалавърска диплома за филмово продуциране и електронни изкуства с възможност за филмово и видео продуциране.

🔥  „В критичния момент не позволявайте моралът Ви да бъде подкопаван от удобството или целесъобразността. Да останете верни на себе си изисква много смелост“

Спилбърг мечтае за подобна кариера още като дете. Той започва да прави любителски филми с примитивна камера, като взима по 25 цента за вход от своите приятели, а сестра му продава пуканки.

Как започва всичко за Спилбърг

Начинът, по който влиза във филмовата индустрия е доста интересен. Той се присъединил към туристическа група, които разглеждали филмовия бизнес отвътре. Посетителите обикаляли студиата и снимачните площадки с малко влакче, но Стивън Спилбърг успял да се измъкне от влакчето и се скрил между два декора, където останал до края на обиколката. Планът му бил да успее да се сприятели с пазача, като си разменил няколко думи с него. В продължение на няколко месеца, той посещавал комплекса, като минавал покрай охраната и му махал приятелски. Спилбърг винаги носел костюм и куфарче в ръка, а пазачът смятал, че това е поредният студент, дошъл на работа в студиото за лятната ваканция.

Главната цел на Стивън обаче била да говори с режисьорите, сценаристите и редакторите и да ги убеди в своя талант, като се сприятели с тях.

След като успял да се запознае с Шид Шинбърг, който по това време оглавявал отдела за телевизионни продукции в студиото, Спилбърг му показал свой филмов проект от колежа, който толкова впечатлил Шинбърг, че той наел талантливия младеж на работа.

Интересен факт за упорството и силната воля на Спилбърг да стане велик е и продукцията „Челюсти“. Студиото било решило да филмира книгата, като за целта бил нает известен режисьор за тази задача.

"Челюсти" е един от най-успешните филмите на Стивън Спилбърг
Заснемането на „Челюсти“

Той отчаяно копнеел да направи този филм. Въпреки не толкова големия си успех и то от финансова гледна точка с „Шугърлент експрес“, неговата самоувереност и силна воля му помогнали да убеди продуцентите да отхвърлят избрания режисьор и да поверят филма на него.

Нагърбен с тази трудна задача, Спилбърг знаел, че това е точният момент да блесне. Въпреки трудностите и техническите проблеми, „Челюсти“ се появил на екраните през 1975 г. Филмът пожънал небивали успехи и то на два фронта – счупил всички рекорди по приходи, а само след месец филмът донесъл на студиото повече от 60 милиона долара, което било нечувана сума за онова време. Дори филмовите критици се влюбили в продукцията на Спилбърг. Филмът успява да събере приходи от почти половин милиард долара.

Малко по-късно през годините, Спилбърг продуцира „Джурасик Парк“, който става най-успешния филм в историята на киното за времето си. Филмът чупи рекорди и носи приходи за над един милиард долара.

🔥  „Животът е една силна, дълга поредица от моменти, които изграждат характера“

Стивън Спилбърг продължава да преследва мечтите си и до ден-днешен. Въпреки тежката раздяла на родителите си той остава мотивиран и вярва в успеха си. Въпреки, че е бил отхвърлен от университета в Калифорния и то не един, а два пъти той остава самоуверен и вярва в собствените си възможности.

Той си поставя точна цел и влага в нея цялата си енергия. Той е пример за това, че ако човек има желание винаги ще намери и начин.

Не се страхувайте от провала и се борете за мечтите си. Не се страхувайте какво ще кажат хората или през какви трудности ще ви се наложи да преминете.

Определете целите си, начертайте плана и опънете платната. Вярвайте в собствените си възможности и никога не се спирайте пред нищо, докато не осъществите мечтите си.

Стивън Спилбърг прави точно това и има над 10 награди на Академията, 10 награди БАФТА, 2 награди на фестивала в Кан, 15 награди Златен глобус и има почетна звезда в холивудската Алея на славата. Момчето, което беше отхвърлено от Калифорнийски университет цели два пъти.

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: