Спортът на джентълмените

Днешните либерални традиции отричат насилието във всичките му форми. Но има и спортни прояви, които са регламентирани от строги правила. Една от тях е боксът, в който се срещат атлети, за да демонстрират своите сили и умения. Мачовете се характеризират с т.нар. „контролирано насилие“, присъстващо в тях. И въпреки че има хора, които все още не могат да приемат неговите прояви, трябва да се подчертае изключителното му джентълменство и правила.

Спортът на джентълмените – от къде произлиза боксът?

Имало е времена, когато този спорт е бил забраняван. Преди векове са съществували три начина, за да се практикува или наблюдава.

Единият от тях е участието в турнири, които са били организирани в барове и посещението в тях било строго регламентирано. Вторият вариант е бил свързан с тренировки по бокс, достъпни само за платежоспособни господа. Третият начин е организирането на боксови мачове, провеждани в имения, където можели да присъстват само джентълмени и богати аристократи.

Този спорт е възникнал и се е развил през 18-19 век във Великобритания.

Боксът е създадени през 18-19 век
Боксът е спортът на джентълмени и аристократи през 18-19 век

Доста бързо неговата популярност се е пренесла и извън границите на Стара Англия. В тези години се е случвало и било широко прието, различните спорове между граждани да бъдат разрешавани в боксов двубой. Това е начин за определяне на правотата, при който са съблюдавани строги правила. Загубилият приемал крайния изход от двубоя, без да протестира срещу резултата от него.

Боксовите двубои се характеризират с джентълменското поведение на спортистите. Те нямат право да използват нечисти удари под кръста, по гърба или тила на своите опоненти. В боксовия мач се срещат спортисти, които са с идентично тегло. Боксьорите използват само своите ръце, за да наложат предимство. Ударите с крака и дори лакти са строго забранени.

Джентълменството в спорта е широка тема, която е особено дискутирана в последните години. Има много спортисти, опитващи се да спечелят мач или турнир по нечестен начин, с използването на непозволени средства. Боксьорите са съвременните гладиатори, които разрешават изхода от мача само със силата и бързината на своите ръце. Неслучайно един от най-големите джентълмени на 20 в. Ърнест Хемингуей е бил голям фен на бокса, практикувайки го в свободното си време.

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: