Слушайте повече, говорете по-малко

Ежеминутно сме заливани от потоци от думи и информацията често ни идва в повече. Стремим се да изразим себе си и често се оплитаме в собствените си словесни излияния и въпреки многото приказки, в много от случаите оставаме неразбрани. Изисканото и интелигентно излъчване на един мъж винаги е свързвано с премерена реч и липсата на празнодумие.

Ако държите на това да оставите приятно впечатление в околните, постарайте се да слушате повече и да говорите по-малко.

Слушайте повече и говорете по-малко – гаранция за успех!

Запомнете сентенцията: „Най-тихият човек в стаята е най-уверен“ и се убедете в истинността й. Колкото по-объркани и несигурни се чувстваме, толкова повече се опитваме да прикрием това с думи. Истинският джентълмен използва умереността не само в скромния, но изтънчен стил на обличане, но и в рядкото качество да умее да слуша събеседника си повече, отколкото да говори.

Във време, в което всеки се опитва да изпъкне с нещо, а говоренето на празни приказки сякаш започва да се превръща в професия и бизнес, все по-рядко срещаме хора, които имат какво да ни кажат.

Слушайте повече събеседниците си!

Най-тихият човек в стаята е най-уверен

Истинският джентълмен никога не се хвали. Той оставя делата и постиженията сами да „говорят“ за него. За да не пропуснем посланието, което ни носят, трябва да се научим да се изслушваме и най-вече да вникваме в това, което ни се говори.

А ако трябва да се пошегуваме по темата със самохвалството, бихме цитирали стара ирландска поговорка, която гласи: „Никога не се хвалете за това колко е пълен портфейлът ви, колко е красива жена ви и колко е вкусна бирата ви.“

Думи и обещания се изричат лесно, но да бъдат спазени или поне да оставят следа, в никакъв случай не е толкова лесно. Ето защо ще завършим статията със следната мисъл: „С твоите дела, а не с твоите думи, ще се помниш“.

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: