Основателят на най-старото философско учение – Буда

Сидхарта Гаутама по-известен за повечето от нас като Буда, е почитан като основател на едно от най-старите и най-разпространени религиозно-философски учения в света. Според Буда животът е процес на постигане на свобода чрез страдание. Това и се проповядва в будизма.

🔥  Сидхарта в превод значи: “Този, който постига целите си”

Пътят към просветлението на Буда

В съответствие с будистката традиция бащата на Сидхарта Гаутама (Буда) наредил да крият от сина му всякакви човешки страдания. Веднъж обаче принцът излязъл тайно от двореца и останал ота решил да напусне дома и семейството си, за да търси истината за човешкото съществуване.

“Всичко сътворено загива. Този, който знае и вижда това, става безучастен към страданието си”

Няколко години той се опитвал да подражава на светите хора и водел живот, отдаден на учение, молитви и медитация. Но това далеч не му помогнало да постигне желаното духовно просветление. Веднъж докато медитирал в усамотение под едно смокиново дърво, той изведнъж започна да вижда нещата такива, каквито са наистина. Щом осъзнал, че причините за човешкото страдание са егоизмът, глупостта и алчността, че без тях хората ще се освободят от мъките си, той достигнал до нирвана – състояние на чисто просветление. Така станал Буда или “този, който е просветлен”.

Пътят към просветлението на Буда
Осемстепенният път на Буда

При първата си проповед, Буда завърта колелото на своето учение (дхарма). Там се говори за Четирите благородни истини: истината за страданието (дукха), причините за страданието (възникването на дукха), краят на страданието (прекратяването на дукха) и пътят за освобождаване на страданието.

📃 8 метода, които трябва да станат част от ежедневния живот

Буда създава и Осемстепенния път:

➡ Правилно разбиране;

➡ Правилно намерение;

➡ Правилно говорене;

➡ Правилно действие;

➡ Правилно живеене;

➡ Правилно усилие;

➡ Правилно самообладание;

➡ Правилно съсредоточаване;

Буди учи, че всеки може да постигне равновесието между аскетизма и прекомерното наслаждение, тоест да тръгне по Срединния (средния) път.

Наследството на Буда

Някои от принципите на Буда – забраната за убиването на живи същества, се включват и в други философски учения, но изтъкването на равенството между хората и състраданието към бедните тогава били по-скоро революционни тези.

През остатъка от живота си, Буда пътувал из Индия и проповядвал дхарма. Той обаче твърдял, че не е Бог или пророк, а само човешко същество, достигнало възможно най-високото познание на реалността.

Вижте още: Пътят на Александър Велики 

След смъртта на Буда учението му се разпространява устно из Източна Азия в продължение на 400 години, преди да бъде записано. Той е почитан и в други религиозни общности. Хиндуизмът го приема за едно от десетте превъплъщения на бог Вишну.

Буда е пример за това, че той се отказва от всички – семейството и домът си, за да търси истината за света и от къде идва страданието. Той пренебрегва себе си и семейството си, за да се просвети и да помага на хората. Саможертва, която му помага да достигне до най-високото познаване на реалността.

Пътят на Буда: как започва всичко
Последователи на будизма по света

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: