Музиката като лек и заплаха

Музиката е навсякъде около нас. Искаме или не, ние изпитваме нейното въздействие върху тялото и психиката си всеки ден.

Без значение от това дали ние самите се занимаваме с музика или просто обичаме да й се наслаждаваме, контактуването с различните музикални жанрове може да ни се отрази както положително, така и в негативен план.

🎵 Въздействието на музиката върху нас

Редица изследвания доказват, че именно музиката може да ни накара да се почувстваме по-спокойни след стресиращ работен ден или неуспех в училище. Слушайки любимата музика можем да си починем ефективно, да се отърсим от негативните мисли, да се почувстваме вдъхновени и презаредени с нови сили.

Ето защо музиката се използва не само за забавление, но и за лечение. Всъщност точно тя е едно от най-достъпните лекарства, които могат да ни помогнат при депресия, стрес, липса на мотивация и вдъхновение.

Установено е, че много болести се дължат на черти от нашия характер. Хората, които непрекъснато гледат на себе си с критика и укор, често страдат от мигрена, астма, аритмия. Те трудно могат да променят тези черти от своя характер, но могат да се опитат да приемат себе си такива каквито са чрез положителното въздействие на зареждаща и жизнерадостна музика.

От друга страна, личности, които не приемат грешките на останалите и трудно проявяват разбиране и толерантност към околните, често страдат от язва и хипертония. Същите болести застрашават мрачните личности, които гледат песимистично на живота и забелязват само негативното. Вибрациите на успокояваща и релаксираща музика могат много да помогнат на подобен мрачен тип хора.

Чрез музикотерапията и медитацията може да се осъществи въздействие върху тялото, разума и емоцията и да се преодолеят негативни мисли, стрес, депресия, да се заредите с положителни емоции, успокоение и желание за оздравяване и гледане на света с ентусиазъм и положителна нагласа.

Тъмната страна на музиката?

Негативното влияние на музиката се нарича „музикална интоксикация”. Продължителното слушане на музика с високи децибели, може да доведе до замайване, гадене, припадъци.

Ето защо музиката може да бъде лек, но и заплаха.

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: