Какво няма да чуете от един джентълмен

Има думи, които няма как да бъдат изречени от мъжете, които разпознаваме като джентълмени. Те не само, че не биха употребили недостойни изрази, но и не биха допуснали да се занимават с недостойни мисли.

И така… какво няма как да чуем от устата на един джентълмен?

Ругатни, псувни, вулгарна реч, грозни думи, подигравки, хаплив език, ирония, сарказъм – всичко това е признак на липса на възпитание и нисък интелект. Джентълменът знае как да се изрази достатъчно ясно, дори когато е ядосан и би искал да каже по-емоционална дума. Той притежава висока култура на изразяване и може да импровизира във всяка ситуация, така че да не звучи прекалено грубо, но все пак да изрази своето възмущение или несъгласие по цивилизован начин.

Злословие, лицемерни думи, клюки, интриги – джентълменското поведение изключва сплетните и клюките. Това е под достойнството на мъжете, които държат на своя авторитет и чисти взаимоотношения с хората от своето обкръжение. Джентълменът не само, че не допуска подобно поведение, но и страни от хора, които са склонни към интригантстване и подмолни игри.

Лъжи – истинският джентълмен не допуска фалш в живота си, затова думите му са винаги премерени, точни и истински. Той не лъже и не желае да попада в обкръжението на хора, за които лъжата не е проблем. Стреми се към честни и открити отношения, както с колеги и подчинени, така и с членовете на фамилията си. За него е важно да се следват принципите на достойното поведение и да се държи на дадената мъжка дума, която е равносилна на договор. Нещо повече, един джентълмен никога не би допуснал да не удържи на думата си.

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: