Какво да правим, докато сме под карантина

Кой е очаквал, че новото десетилетие ще започне по такъв начин? Само до преди няколко седмици правихме планове за нови бизнес идеи, чудихме се къде да отидем на почивка през лятото и как да изхарчим част от спестяванията си. Още преди нова година разбрахме от медиите за новия вирус, който покоси Китай – COVID-19 или така наречения Коронавирус. Но колко от нас очакваха няколко месеца след появата му да останат блокирани по домовете си?

Забързаното ежедневие сякаш ни заслепи и всички забравихме за вселенските закони. Забравихме да четем книги, да гледаме филми със семейството си, да питаме близките си „как се чувстват и дали имат нужда от нещо“. Забравихме да отделим време на децата си, за да разберем за какво мечтаят. Забравихме за бабите и дядовците ни, които самотно прекарваха дните си на село. Забравихме за планетата и за това, че ние допринасяме за нейната разруха.

Какво да правим, докато сме под карантина
Целият свят в карантина заради коронавирус

Ето, че кармата взе нещата в свои ръце с коронавируса. Дали изкуствено създаден или отмъщение на природата, Коронавируса е тук, за да ни напомни, че има неща, които са по-важни от нас самите. Сега оцеляването ни зависи от всички нас: колкото по-обединени ставаме, толкова по-голям шанс имаме.

🎯 Как джентълмените се справят с трудностите

Целта на тази статия е далеч от това да ви демотивира и паникьоса, напротив: точно обратното! Предвид мерките за сигурност, които предприеха от правителството ни в последните дни и извънредното положение, което беше обявено в страната, днес ще разгледаме няколко неща, които можем да правим в домашна обстановка, което ще ни спаси в предстоящите „скучни дни“.

📃9 неща, които можем да правим вкъщи, докато сме под карантина

Припомнете си любимите филми, сериали и телевизионни предавания – запасете се с пуканки и бира и се насладете на любимите си филми и телевизионни предавания. Сега имате достатъчно време да изгледате сериалите, които вечно отлагахте поради други ангажименти.

9 неща, които можем да правим вкъщи, докато сме под карантина
По време на карантина е идеалното време за сериали

Направете си виртуална екскурзия – не се отчайвайте, че за неопределено време няма да може да пътувате свободно. В 21 век е лесно да се пътува, дори когато сме под карантина. Не забравяйте за функционалността на Google Earth (https://earth.google.com/). Само с няколко клика вече може да се озовете на Фарьорските острови, Великата Китайска Стена (безопасно е!) или Рио. Можете да пътувате безопасно и то напълно безплатно. Възползвайте се!

Добрите стари книги – сигурни сме, че повечето от вас са забравили миризмата на хартия. И не ви виним! За жалост забързаното ежедневие на 21 век ни изяжда от личното време и вече все по-малко време отделяме, за да четем книги. В Следващите дни ще имате доста свободно време, затова го отделете, за да прочетете някоя хубава и стойностна книга.

Сгответе си хубава традиционна храна – нека не се залъгваме. Все по-малко хора готвят в 21 век. Повечето предпочитат заведенията за бързо хранене или ресторантите. Използвайте следващите дни и си сгответе вкусна домашна храна. Припомнете си вкуса на прекрасните български гозби. Кога за последно приготвихте баница на близките си? Ако пък не може да готвите, сега е идеалният момент да се научите, като изпробвате някоя друга рецепта.

Какво да правим, когато сме под карантина
Възползвайте се от престоя си вкъщи, за да си приготвите домашна храна

Слушайте музика – това, че сме под карантина не означава, че не можем да се забавляваме. Слушайте музика, танцувайте… Забравете поне за няколко дни за задачите, имейлите и работата. Използвайте времето за вас.

Играйте игри със семейството си – кога за последно играхте монополи със семейството си? Сега е времето за семейните игри. Монополи, не се сърди човече, сантасе, криеница, асоциации и много други. Пъзелите също не са изключение. Има достатъчно игри, които може да играете с близките си и да прекарате малко време заедно, без да мислите за работа. Да не забравяме и за видео конзолите: сега е моментът да поступате баща си или брат си на FIFA.

Какво да правим по време на пандемия
Видео игрите със семейството ще ни спасят от скуката

Тренирайте – това, че фитнес залите са затворени не означава, че не може да тренирате в домашни условия. Тези от вас, които имат гири могат да правят леки физзарядки. Останалите, които нямат домашни фитнес уреди могат да концентрират силите си в лицеви и коремни преси, йога, пилатес и други спортове, които стават да се практикуват в домашни условия. Има достатъчно клипчета в YouTube, които ще ви насърчат за домашните тренировки.

Направете пролетно почистване – сега е моментът, в който можем да се отървем от ненужните вещи от килера и гардероба.

Усъвършенствайте се – има достатъчно онлайн курсове, с които може да усъвършенствате уменията си или пък да придобиете нови такива. Не забравяйте, че сега имате достатъчно свободно време да се научите да правите нещо ново. Не го пропилявайте.

Не забравяйте, че най-ценния актив в 21 век е времето. В следващите няколко дни ще имате достатъчно време да свършите всички тези неща, които отлагахте с месеци, дори с години. Използвайте времето си пълноценно. Прекарайте време със семейството и приятелите си. Въведете дома си в ред. Погледнете тази карантина от положителната и страна. В тези тежки времена на изпитания, всичко от което имаме нужда е надежда, позитивно мислене и самодисциплина.

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: