6 правилни начина за носене на мъжки бижута

В 21 век се наблюдават две основни тенденции: мъже, които обичат да носят бижута и мъже, които смятат бижутата за женствени. Истината е някъде по средата, защото при правилен избор на бижу, мъжът може да изглежда стилен и елегантен, както и доста неловко, ако не знае как да подбере аксесоарите си правилно.

В действителност обаче един джентълмен знае, че аксесоарите са задължителни към завършването на даден аутфит, като умее смело да балансира избора си на бижу според различните случаи.

Имайки това предвид, днес ще обсъдим най-често срещаните видове бижута в класическото и ежедневното мъжко облекло и ще обсъдим най-често срещаните грешки при съчетанието на любимите ви аксесоари.

В историята и най-вече в различните култури, какво може и какво не може да се носи от мъжете е варирало и все още варира значително. Например махаражите в Индия са харесвали по-изчистените бижута, докато френските крале от 18-ти век са залагали на бляскави, ефектни скъпоценни камъни – нещо, което се счита за изключително женствено в наши дни.

Това е силата на бижутата – за добро или лошо, загатват аспекти от нашата същност, ангажиментите, които сме поели и статуса ни в обществото.

Както вече споменах, целта на тази статия е да ви помогне да избирате правилно бижутата си, защото тези малки парченца от метал, камък или кожа могат да окажат голямо влияние върху мнението на околните спрямо вас. Във всеки случай един джентълмен трябва да изпраща правилното визуално послание.

Кои мъжки бижута са задължителни в гардероба на всеки мъж

1. Копчета за ръкавели – може да ви се стори странно, но копчетата за ръкавели са едни от най-често носените бижута от мъжете в наши дни. Те могат да са изработени от по-евтини метали, като сребро, както и от по-скъпите благородни метали, като злато и платина. Повечето от аристократичните семейства използват този аксесоар, като завет и символ на семейството, като се предават на синове и внуци. Те предават цялата история на един род, който спазва аристократичните ценности.

Как се носят: копчетата за ръкавели се носят с риза, обикновено с френски маншет или риза с двоен маншет. Поправило копчетата за ръкавели се носят по-официални поводи, но в момента има доста модели на пазара, които могат да се комбинират и с по-спортно елегантни ризи и сака.

2. Часовници – истинското предназначение на часовника е да показва колко е часът, но в днешно време този аксесоар се използва повече като бижу, отколкото като полезна джаджа. Повечето мъже в наши дни дават куп пари за скъпи часовници, за да покажат, че са заможни, но не мислят дали самия часовник е подходящ за даденото облекло.

Носете елегантни часовници с костюма си

Запомнете: важно правило, което ще ви помогне при избора на часовник според самото мероприятие е да избирате семпли часовници с кожена каишка за по-официални събития: в офиса, важни съвещания, среща с клиенти и т.н. Когато сте канен на неформално събитие или искате просто да изпиете една бира с приятели в местния бар, то може да изберете по-спортен часовник с метална каишка.

3. Пръстени – едно от любимите бижута на мъжете, особено сватбените пръстени. Като оставим шегата на страна, аристократичните фамилии държат много на пръстените с печата на фамилията. Те се предават от поколения на поколения и са символът на главата на семейството.

Препоръка: ако си падате по спортните пръстени (тип халки), може да ги носите на неофициални събития. Но ако имате делова среща и държите да носите пръстен, то трябва да носите масивен, официален пръстен с камък. Някак си няма да стои добре да сте облечени с хубав костюм, да сте на бизнес среща с важни партньори и да носите ежедневен пръстен тип халка. Определено ще направи лошо впечатление на партньорите ви.

4. Щипка за вратовръзка – няма мъж, който да е облечен с костюм през 80% от времето и да няма щипка за вратовръзка. Това е изключително важен аксесоар, който може да ви спаси от много неприятни ситуации. Ще ви помогне да държите вратовръзката си прибрана и стилна. Няма да имате проблем, когато се разхождате през ветровито време или когато хапвате супа през обедната почивка. Щипките за вратовръзки са пример за бижу, което може да ви предаде стил и елегантност и в същото време ще ви е изключително полезно.

Щипка за вратовръзка

Препоръка: старайте се да избирате щипките за вратовръзки и копчетата за ръкавели в комплект. Така ще изглеждате много стилни и елегантни. Не ви препоръчвам да носите един цвят щипка и друг цвят ръкавели. Стои много грозно и определено ще ви издаде, че не разбирате от мода. Щипки за вратовръзки може да носите както на официални събития, така и неформално (когато сте с риза и дънки например).

5. Гривни, колиета и верижки – и тук има огромен избор от аксесоари за най-различни поводи. Колиетата и верижките са по-използван аксесоар от младите, докато по-улегналите мъже залагат на гривната в комбинация с модерен часовник и изчистен пръстен. Не забравяйте, че когато комбинирате множество аксесоари то трябва да се уверите, че различните метали си подхождат. Аз ви препоръчвам изборът на по-семпли бижута, защото лесно може да се комбинират с всеки аутфит. Среброто или стоманата с кожени верижки за по-спортни аутфити и злато за по-официални поводи. Ако не сте фен на златото има доста изчистени и стилни стоманени бижута, които могат да се комбинират с костюм.

6. Колан – това е може би най-използвания аксесоар от мъжете. Тук трябва много внимателно да комбинирате колана с обувките си: черни обувки с черен колан, кафяви обувки с кафяв колан. Комбинацията от кафяви обувки с черен колан е просто недопустима за един мъж, който държи на аутфита си. За официални събития използвайте изчистени, кожени колани с по-малки катарами. Когато сте на неангажиращо събитие може да използвате колани с по-големи катарами – те се връзват перфектно със спортен аутфит.

Подбирайте колана с обувките си

Любопитно: Знаете ли, че от 20-те години насам, в Американския запад, на победителите на родео били връчвани трофейни катарами? Катарамите придобиват най-голяма популярност през 50-те години под влиянието на Холивуд.


Не пропускайте и втора част на статията: Какво не трябва да правите с бижутата си

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: