Как да научим синовете си на джентълменство

Когато говорим за правила и норми на мъжко поведение, не винаги осъзнаваме, че някои от тях са изградени с години и векове и са в основата на цивилизованото поведение. Без съмнение, това означава, че дори и да ни се струват старомодни или прекалено показни и често да ги приемаме с насмешка, тези норми са част от етикет, който не бива да забравяме.

Как да научим синовете си на джентълменство?

Чрез личен пример, разбира се – на първо място, за да се случи това е необходимо да даваме добър личен пример. Децата копират поведението на родителите си и е много вероятно да придобият вашия маниер на държание, начин на изразяване и отношение към околните. Ако вие самите се държите, като джентълмен, както към майката на детето си, така и към познати и напълно непознати хора, вашият син ще „попие” всичко това и за него ще бъде много лесно да изгради в себе си джентълменски качества, поведение и възпитание.

Как да научим синовете си на джентълменство

Възпитавайте децата си чрез личен пример

Чрез книги – съществуват доста книги, които ни учат на добри маниери и ни казват как да усъвършенстваме поведението си, не само в специални случаи, когато се изисква отлично познаване и спазване на етикета, но и в ежедневния живот. Една от тях е книгата на Джон Бриджис „Как да бъдеш джентълмен: Навременен наръчник към безвременните маниери”. В нея ясно и напълно достъпно е обяснено какво трябва и какво не трябва да прави един мъж, който се стреми да получи определението джентълмен. Част от съветите към младите хора са да не започват никога скандал, да не проявяват грубост, нетолерантност, нетърпеливост и неуважение.

Разширяване на интересите – общуването с хора на изкуството и творчески настроени личности, посещението на различни места и запознаването с чужди култури, ангажираността с интересни каузи формират безценни качества в едно момче и помагат то да се превърне в джентълмен.

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: