Как да бъдете по-добър джентълмен?

Без значение дали притежавате благороден произход или това да се държите джентълменски ви е присъщо по природа, вие винаги ще се отличавате от останалите мъже с отношението си към дамите и чара, който само истинските кавалери притежават.

Как да бъдете по-добър джентълмен от останалите мъже?

Ако се върнем назад във времето, когато се е отличавало сериозно класово разделение, ще забележим, че богатите са имали много права, но и доста задължения. Едно от тях е било изключително уважителното и почтително отношение към дамите.

Младите благородници в Англия са били възпитавани от съвсем малки в обноски и грижа към по-слабия пол. Още от деца, момченцата са учени как да бъдат джентълмени. От крехка възраст те са знаели, че трябва да отстъпват с желание и готовност всичко на сестричката си, да се грижат за нея и да я защитават. Обръщали са се с уважителната форма „Вие“ към майка си, баба си и всяка по-възрастна дама.

Вижте още: Как да научим синовете си на джентълменство

Разбира се, така както и днес, най-добрият и ефективен метод на възпитание е бил личния пример, така че младите джентълмени са се учили как да се държат в присъствието на дами най-вече от своите бащи, дядовци и по-големи братя с благороден произход.

Как да се отличавате от останалите мъже?

„Куртоазия“ днес се счита за обидна дума, но това всъщност е френският аналог на джентълменството. Възпитанието в куртоазия се свързва с даването на предимство на дамите и възрастните, отместването на стола, ухажването и уважителното отношение.

Жената е издигната на пиедестал и се счита за особено специална. Не се допускат обиди, към когото и да е, а засегната чест се разрешава по рицарски.

Да си джентълмен днес е въпрос на усет, маниери и възпитание. Задачата не е толкова лесна, дори и да имате всички предпоставки да бъдете перфектен мъж, защото често, за да се изразят добрите обноски и да се окаже чест и внимание към дама, се изисква и самата дама да се чувства, като такава.

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: