Как да бъдеш джентълмен в 21 век

Мъжът се е променил доста през годините, като поведение и присъствие. Само до преди няколко хилядолетия той е приличал повече на животно, отколкото на човешко същество. От варварство до изящество – това е преходът на съвременния мъж само за няколкостотин години.

От повече от век съществува понятието „джентълмен“, но за жалост това е епитет, който заслужават малцина. А да си такъв е толкова лесно – просто трябва да знаеш как да се държиш с хората и да се научиш на някои дребни нещица.

Днес ще ви представим едно ръководство, което няма за цел да ви превъзпитава. То просто ще ви бъде в помощ в желанието ви да се превърнете в един модерен джентълмен в 21 век.

Джентълмен в 21 век – кратко ръководство

1. Не е лошо, ако си разделите сметката в ресторанта – като част от етикета на съвременния мъж е той да плаща сметката, когато вечеря или обядва с дама. Не забравяйте обаче, че живеем в 21 век, а жените днес са много по-чувствителни на тази тема, отколкото в миналото. Ако тя пожелае да подели сметката си с вас, не се дърпайте, за да не я обидите. Истинският джентълмен уважава равенството и по никакъв начин не иска да обиди представителката на нежния пол.

2. Изключете телефона си – вярно е, че в наши дни всичко се върти около смарттелефоните и имейлите ни, но когато сте с някой се постарайте да му отделите нужното време и енергия, за да му покажете, че държите на него. Едва ли ще се почувствате добре, ако излезете на среща, а събеседникът ви си рови нонстоп в телефона.

3. Уважавайте чуждото мнение – не спорете със събеседника си, ако сте сигурни, че не е прав. Грозно е. Любезно приемете вижданията му и просто се откажете от по-нататъшно ангажиране. Не упорствайте с идеята да защитите собственото си мнение – това ще доведе до скандал, а вие нямате полза от това. Бъдете над нещата.

4. Спазвайте „кодекса на джентълмена“ – облеклото показва характера и маниерите на един мъж. Избягвайте ризи с тънки талии или прекалено къси ръкави. Ризите с прекалено стегнати яки също не са за предпочитане. Един джентълмен винаги се стреми да изглежда добре. „Животът е твърде кратък за лоши ризи“.

5. Не можеш да танцуваш? – Танцът, подобно на риска е само за смелите. Проучване показва, че хората, които танцуват са много по-смели от хората, които просто стоят настрана от забавленията. Затова прегърнете танцьора в себе си и се разкършете с пламенни движения в раменете, които определено ще впечатлят всяка една дама.

Джентълмен в 21 век

Знаеш ли, кой е най-романтичният звук на света? Дъжд върху тихо езеро. Прекрасен пролетен дъжд. – Джо Хил

6. Слушайте събеседниците си – джентълменът трябва да бъде ангажиран със събеседника си и да следи разговора. Не трябва да краде светлината на прожекторите от другите, а да ги изслушва докрай. Повечето хора обичат да говорят за себе си, така че останете ангажирани с това, което ви казват. Научете се да ги слушате и разбирате. Всеки има нужда от своя момент на слава дори и пред приятел.

7. Подбирайте думите си – опитайте се да намерите думи, които изразяват красноречиво вашите идеи. В речника на джентълмена не присъстват лоши думи. Истинският мъж подбира мъдро думите си, защото те показват интелекта му пред останалите.

8. Спазвай етикета – кавалерството не съществува. Учтивостта също. Глупости! Някои правила да бъдеш джентълмен никога няма да се променят и винаги ще е задължително да се спазват. Това да задържиш вратата, за да минат други хора или да отстъпиш мястото си в градския транспорт на по-възрастен човек, винаги ще бъдат едно от най-важните правила на истинския мъж.

9. Бъдете добри – бъдете състрадателни и уважавайте хората. Не подценявайте или не се възползвайте от другите. Не пренебрегвайте стереотипите и уважавайте равенството между хората. Допринасянето към света да стане едно по-добро място, ни усъвършенства като личности. Прави ни истински мъже!

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: