Историята на Мохамед

Мохамед (наричан още “Последният от пророците” е почитан като пророк и основоположник на исляма, пратеник на Аллах и разпространител на неговото слово. След като положил основите на ислямската империя, той станал нейн политически, военен и духовен лидер. Мохамед завладява и Мека, смятан от мюсюлманите за свещен град.

Пътят на Мохамед – как започва всичко

Мохамед (Мухаммад ибн Абд Аллах) е роден през 570 г. в гр. Мека в Хиджаз (днешна Саудитска Арабия) – процъфтяващ за времето си търговски център на търговския път, който свързва Йемен със Средиземноморието. На 6 годишна възраст той остава сирак, като е отгледан първо от дядо си, а после и от чичо си, който бил търговец. Младият Мохамед го придружавал в пътуванията с кервана и се срещал с хора от най-различни култури и религии. Със своята почтеност и честност той си спечелил прякора “ал-Амин” (верен). Първата му работа е при богата вдовица, керванджийка на име Хадиджа. Тя е и първата му съпруга. Заедно живеят 24 години и имат няколко деца.

🔥  “Силен човек не е този, който побеждава враговете си с борба. А онзи, който владее себе си в момент на гняв”

Откровенията на архангел Гавраил

През 610 г, по време на месец Рамадан, Мохамед започва да се уединява в пещера в планината Джабал-ал-Нур. Там той пости и се отдава на молитви. Една нощ е посетен от архангел Гавраил (Джибрил), който му дал първото от многото откровения, които щели да съставят Корана – свещената книга на исляма. След тази случка, Мохамед започнал да разказва за откровенията и постепенно набрал последователи в Мека. През 613 г. Започнал да се провъзгласява за пророк и проподявал преклонение пред “единствения истински бог – Аллах”, а последователите на новата религия станали известни като мюсюлмани.

Създаването на Ислямски град-държава

За много племенни вождове Мохамед бил заплаха, защото вървял срещу установения политеизъм и идолопоклонничеството. Когато научил, че се готви заговор за убийството му, през 622 г. Заедно със своите последователи напуснал Мека и се отправил към град Ятриб. Там Мохамед бил посрещнат като пророк от арабските кланове и ислямската общност се разраснала още повече. Градът бил преименуван на Медина ан-наби (“град на Пророка”) и станал първият център на исляма в света.

Мохамед съставил кодекс, който положил основата на ислямските политически традиции. Става дума за правата и задълженията на всяка група в общността, за върховенството на закона и моралните въпроси на войната. Признавали се и други религиозни общности, но с изискването за поемане на задължения, включително и подкрепа по време на война. Основните цели на Мохамед били да създаде вътрешен мир и политическа структура, която да спомага за набирането на последователи и войници за завладяването на Арабския полуостров. През годините Мохамед се доказал като вдъхновяващ водач и безспорен религиозен авторитет.

Завръщането в Мека

Две години по-късно избухнала война между Мека и Медина. Армията на Мохамед надделяла и през 630 г. Той успешно се завърнал в Мека, но този път като завоевател. Повечето от жителите приели исляма, а позицията му станала непоклатима.

Животът на Мохамед като пророк продължила 22 години. Последната му проповед била в планината Арафат през март 632 г. Когато го застигнала смъртта, създадената от него ислямска общност вече обхващала целия Арабски полуостров.

📃 Петте стълба на исляма са задължения за всеки мюсюлманин:

➡ Вяра
➡ Поклонение
➡ Пост
➡ Молитва
➡ Милостиня

Петте стълба на Исляма
Петте стълба на Исляма

Влиянието на Мохамед

Може да се каже, че въздействието на Мохамед върху човешката история е сравнима с тази на Исус. Разликата идва от там, че Мохамед, за разлика от Исус, е водеща фигура както от религиозно, така и от светско гледище. Единствените подобни успехи в човешката история са завоеванията на монголите през 13 век, които се дължат главно на Чингис хан, на Древна Македония и на Римската империя. Макар и по-обширни от арабските, те обаче се оказват по-нетрайни в езиков и общностен смисъл. Арабските завоевания остават доста по-трайни, като от Ирак до Мароко се простира цяла верига от арабски нации, които са обединени не само от общата вяра, но и от общия език, история и култура.

Макар със скромен произход, Мохамед има изключителни постижения. Той разпространява една от най-големите религии в света и се справя изключително добре и в политическите дела на новообразуваната държава.

Според някои учени, мястото на Корана в мюсюлманското вероизповедание и фактът, че той е написан на арабски са попречили арабския език да се разпадне на множество неразбираеми диалекти.

Арабските завоевания, вдъхновени от Мохамед през 7 век, продължават и до днес да играят важна роля в човешката история.

Мохамед е пример за това, че с вяра и несломима воля, дори и от скромен произход човек може да промени света и да остави светъл завет. Той е имал ясна цел и през цялото време се е борил, за да превърне мечтите си в реалност. Срещнал е много изпитания по време на своя поход, но в крайна сметка е успял да постигне това, за което се е борил.

Последователите на Исляма по света
Ислям – последователи по света

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: