Имате ли запалка?

Пурите и лулите са допълнение към образа на джентълмена. Въпреки че в последните години не е толкова модерно да се пуши, всеки „мъж на честта“ оценява по достойнство времето, прекарано с ароматния дим на качествения тютюн. Това е резултат от традициите, с които са възпитавани поколения джентълмени още от времето на британската кралица Виктория.

Имате ли запалка? Един от най-важните аксесоари на всеки джентълмен!

Всеки уважаващ себе си мъж приема пушенето като един от отличителните белези на неговото социално положение. Но качественият тютюн изисква и определени аксесоари и атрибути, без които не може да се насладим пълноценно на лулата, цигарата или пурите.

Вижте още: Часовниците като хоби

Един от най-важните елементи, характеризиращи всеки пушач, е запалката. В миналите векове е било традиция, поне за повечето джентълмени, да се оттеглят след вечеря в библиотеката на имението. Там те са се наслаждавали на своите ароматни пури и лули. Чест за всеки домакин е било да предложи своята запалка на гостите. Това е било свързано с практичност, но и с известен етикет. От една страна, запалките през тези години са били неудобни за носене и рядко мъжете са ги взимали със себе си. Поставянето им в джобовете на дрехите криело рискове от оставянето на петна и разливане на горивната течност. Вторият елемент е по-важен, след като предлагането на запалка е жест от страна на домакина, който приканва своите гости да се отдадат на почивка в неговия дом, по време на която са дискутирани актуални политически, културни или търговски теми.

Имате ли запалка?

Запалката е един от задължителните аксесоари на всеки джентълмен

В наши дни се предлагат различни модели запалки, които се отличават, както със своя дизайн и функции, така и с начина си на пълнене. Едни от най-предпочитаните от джентълмени и препоръчвани от тях си остават тези, които палят с бутан. Може би сте виждали и запомнили тези запалки, най-вече заради характерния им синкав пламък. Те се отличават със своята ефективност и не придават неприятен аромат на качествения тютюн или пура. Дори и да не пушите, запалките намират широко приложение в съвремието.

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: