Безпощадният конкистадор Ернан Кортес

Безпощадният испански конкистадор Ернан Кортес е отговорен за завладяването на обширната империя на ацтеките в Мексико. Успехът на неговите експедиции отваря богатите на злато райони за Испания и други европейски сили, които продължават безмилостното разграбване.

Ернан е роден в семейство на обеднели благородници в Испания. На 19 годишна възраст отплава за колонията на остров Испаньола в Карибско море. Там получава земя, но се присъединява към експедицията на Диего Веласкес де Куеляр за колонизирането на Куба. Веласкес остава силно впечатлен от способностите на Кортес, който скоро получава поста комендант на Сантяго де Куба, тогавашната столица.

Ернан Кортес командва експедицията до Мексико

През 1518 г. Кортес убеждава Веласкес да го назначи за командващ на експедицията до Мексико. Той задлъжнява заради екипировката, а отношенията им се влошават. Въпреки разногласията Кортес все пак отплава за полуостров Юкатан и през март 1519 г. Формално го присъединява към испанските владения.

Знаете ли, че…

След пристигането си в Мексико, Кортес унищожава корабите, за да е сигурен, че няма да има дезертьори. Тази тактика осигурява предаността на войниците към мисията.

Кортес иска среща с императора на ацтеките Монтесума II, който отказва, но праща богати дарове. Жителите на Чолула, втория по значение град в тогавашно Мексико, са натоварени с мисията да посрещнат испанците. Подозирайки капан, Кортес разрушава града и избива цялото население.

Ернан Кортес унищожава Ацтеките

Столицата на Ацтеките е превзета от Кортес

През ноември 1519 г. Кортес влиза в столицата на ацтеките Теночтитлан, където е посрещнат миролюбиво от Монтесума. След като научава, че неколцина испанци са убити от местни хора, Кортес задържа императора като заложник в собствения му дворец.

Междувременно Веласкес изпраща в Мексико експедиция от 1100 испански войници, за да арестуват Кортес, но без успех, защото Кортес ги побеждава в битка. 

“Колко мъже по света са показвали такава дързост” – Бернал Кастийо

При завръщането си в столицата на ацтеките Кортес разбира, че заместник губернаторът му е наредил масово клане, непредизвикано от нищо. Според някои източници Монтесума е убит от испанци, според други от сънародници, но така или иначе в столицата настъпва хаус. Кортес и хората му напускат града, като го обсаждат пак през 1521 г. Изтощени от глад, болести и липса на вода, ацтеките не успяват да устоят. Кортес преименува Теночтитлан на Мексико сити и плячкосва падналата империя в полза на Испания.


🔥 Вижте още: Пътят на Александър Велики 🔥


Той управлява Мексико от 1952 до 1957 г., като губернатор на Нова Испания. Малко преди да почине през 1947 г. В Севиля, неуморният Кортес планира още едно пътуване до Новия свят.

Знаете ли, че…

Кортес и войските му разрушават империята на ацтеките, защото ги превъзхождат във въоръжението и в стратегията. Неволно разнасят вируси, към които ацтеките нямат имунитет, затова измират хиляди.

Ернан Кортес е пример за доблест и борбеност, който не се съобразява с чуждото мнение щом засяга интересите и целите му. Понякога трябва да игнорираме хората около нас, за да постигнем собствените си цели. И най-важното: да знаем точния момент, когато трябва да сме железни и да не отстъпваме дори и милиметър назад.

Как Ернан Кортес превзема Мексико

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: