Големи като Нелсън Мандела

Ако не Нелсън Мандела, то кой друг може да бъде пример за един джентълмен? Човек, спечелил 250 награди, включително „Нобеловата награда за мир“ през 1993 и на българския орден „Стара планина“ през 2008 година. Вече говорихме за това, че всеки човек на тази планета трябва да остави следа след себе си. Нелсън Мандела е истински пример за това така трудно начинание. Делото му винаги ще се помни и ще вдъхновява хората по света. Визионер. Борец за свобода. Невероятен пример за висотите, до които може да се издигне едно човешко същество.

Нелсън Мандела – борецът за свобода, който винаги ще помним

Знаете ли, че на церемонията по встъпването си в длъжност като президент на Южна Африка Мандела поканил трима от своите надзиратели в затвора? – какво ще кажете за този жест на опрощение? Нима това не е пример за достоен мъж?

Дори Бил Клинтън отдава почести към Нелсън Мандела в увода на книгата си. Пътят на този велик човек е свързан с пътя, по който ние с вас, като джентълмени, лидери, мечтатели и човешки същества, решени да осъществим най-доброто от себе си сме поели.

Следата, която остави Нелсън Мандела

Клинтън пише: „Всеки път, когато Нелсън Мандела влезе в стаята, всички ние се чувстваме по-големи, всички искаме да се изправим на крака, всички искаме да го аплодираме, защото всички искаме в най-добрия си ден да бъдем Нелсън Мандела“.

Това приятели е най-точния пример за човек, който е оставил следа след себе си. Защото джентълменството не е просто тук и сега: то продължава делата ни дори тогава, когато вече не сме на тази планета. Да бъдеш джентълмен се изискват, освен добри обноски и маниери и огромно сърце, което е готово да дава, без да очаква нищо в замяна. Джентълменът е визионер, който прави всичко по силите си, за да може хората около него да са добре.

Снимки: Pixabay

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: