Добрите обноски, които понякога забравяме

В миналото е било въпрос на чест да се проявява уважение и да се отделя специално внимание на хората. За джентълмените е било повече от задължително да обгрижват и помагат на дамите около себе си. А и не само! Един истински джентълмен е внимателен към всичко хора около него, а не само към собствената си дама. В днешно време за жалост много мъже са забравили някои от най-важните обноски, които всъщност ги правят „истински мъже“. С тази статия искам да припомня на всички себеуважаващи се мъже, че не е демоде да се държат възпитано и да имат добри маниери. Не мисля, че обществото ще ги посрещне подигравателно, а точно обратното – ще им се възхищава.

Няколко от добрите обноски, които мъжете забравят в днешно време

Целуването на ръка днес се приема за малко старомоден жест, който обаче все още е изключително мил и може да събуди приятни емоции и положителна нагласа в дамата, която искате да впечатлите. Това ще я накара да се чувства по-женствена и по-специална, особено ако се случва по време на приятен повод, в който тя е в центъра на вниманието. Окажете й тази чест не само с красив жест, но и мили думи на внимание, комплимент и усмивка.

Винаги е по-добре да предпочетете нежно целуване на ръка пред силно ръкостискане, когато пред вас стои дама.
Повярвайте, голяма част от жените изпитват ужас при мисълта, че ще им се налага да се ръкуват с мъж. Това е така, защото в повечето случаи мъжките пръсти хващат нежните дамски ръце, като в железни клещи.

Добрите обноски, които понякога забравяме

Целуни нежно ръката й

Действително, по законите на бизнес поведението и етикета, ръкостискането не бива да бъде вяло, но един истински джентълмен би трябвало да предвиди, че силата, с която стиска нежната дамска ръка, трябва да бъде добре премерена.

Друг жест на уважение и джентълменство е да се услужи с чадър, когато навън вали. Не забравяйте да придружите любимата си до колата, като държите чадър над нея. Услужете й с чадър, когато се разделяте.

Добрите обноски, които понякога забравяме

Услужи й с чадъра си, когато вали

Не по-малко мило отношение от страна на мъжа към дамата е да я наметне със сакото си, ако навън е хладно. Този приятен и в известна степен доста интимен жест, показва че дамата е специална и заема особено място в сърцето и мислите на джентълмена. Това е знак, че мъжът до нея иска да проявява загриженост и да я закриля от всичко, което й причинява дискомфорт.

Друг също позабравен жест е, да отворите/задържите вратата на една дама. Може да ви изглежда доста изтъркано, но една истинска дама ще уважи факта, че сте си направили труда да й задържите вратата. Това показва уважение и добро възпитание.

Издърпайте стола в ресторанта и я поканете да седне. По мои лични наблюдения малцина мъже правят този малък, но важен жест. Още по-грозно е, когато дойде сервитьорът и поръчате само за себе си. Постарайте се да разберете от какво има нужда вашата дама и поръчайте всичко сами – така правят истинските джентълмени! Това ще й направи силно впечатление и ще се почувства специална с вас.

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: