Денди романтика

Не мислете, че романтичните джентълмени не съществуват. Има ги, въпреки че често се оказва, че по стечение на обстоятелствата все се разминаваме с тях или просто ги срещаме в най-неподходящия момент.

И все пак, ако съдбата ни изненада, как да разпознаем, че си имаме работа с истинско денди?

Той е герой, той е излъскан, с безупречни обувки, скъп часовник и костюм по поръчка. Умее да ни заплени само с няколко думи. Засипва ни с комплименти и ни кара да се чувстваме специални.

Не мислете и не асоциирайте дендито със старомодност, ретроградност и нелепост. Съвременните джентълмени са мъжествени, уравновесени, модерни и интелигентни. Те работят в динамична среда, практикуват екстремни спортове и невинаги носят строго официално облекло.

Работете, докато другите спят; учете, докато другите празнуват; живейте, както другите мечтаят

Интересите им са широки: от спорт до хумористични сайтове, в които се публикуват хитроумни статии със съмнителни новини, които целят да измерят нивото ни на интелигентност и способността ни да мислим със собствената си глава, вместо да приемаме само „смляна” информация.

Ако го видите да си купува книги, той вероятно ще е облечен с лек памучен костюм или сако от лен, жакардова риза и мокасини.

Ако го забележите да чете вестник, докато пие кафето си на шезлонг на крайбрежието, той ще е в светъл романтичен костюм, шапка и тридневна брада.

Да, напомня ви за Джеймс Бонд, който винаги е с безупречен външен вид и заобиколен от красавици и за Хъмфри Богард, който се счита за „романтичен циник” и се превърна в символ на няколко поколения.

Денди романтика

Бонд. Джеймс Бонд

Може би самата идея, че романтичният джентълмен съществува и може би някой ден ще го срещнем, звучи наивно, но именно това е лайт мотивът на не едно и две модни ревюта, представящи мъжка мода.

Винтидж елементи, остри деколтета, бродерии, инкрустации, комбинации на плетиво и текстил, ретро перфорации, райета и игра с шарките по вратовръзки и ризи, копчета за ръкавели, сребърни и златни игли за вратовръзки, монокли, дори бастунчета. Това са типичните отличителни знаци на дендито, част от неговото амплоа и възможност да остави жените без дъх.

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: