Основателят на Монголската империя – Чингис Хан

Няма как да пропуснем основателят на Монголската империя Чингис Хан, който е сред най-успешните завоеватели в историята. Той успява да обедини племената от монголските степи, сформира силна конница и прилага гениални военни умения, за да изгради най-голямата континентална държава в света.

Първоначално е наричан Темуджин (означава “ковач”). Чак през 1206 г. Получава името, което всява ужас във всеки негов противник – Чингис Хан. Той е роден по бреговете на река Онон около 1162 г. Произхожда от номадско племе, а баща му Есугей е водач на властващия клан Борджигин. Когато Темуджин е на 9 години, губи баща си, който е отровен при неизяснени обстоятелства. Двете вдовици на лидера и децата им са прогонени и оставени без защита.

🔥  “Човек с големи способности, красноречие и доблест” – Марко Поло

Пътят на Чингис Хан

Като най-голям син Темуджин става глава на семейството и бързо се научава да оцелява в сурови условия и оскъдна храна. Постепенно си спечелва и репутацията на смел войник – за него се разказва как веднъж избягал от плен, а друг път върнал откраднатите коне на съседско семейство.

Темуджин осъзнава от малък, колко важни са съюзите. На около 16 годишна възраст се жени за Борте, с която е сгоден по волята на баща си. С кожената наметка от зестрата й Темуджин прави подаръци на най-могъщия от тогавашните местни лидери и побратим на баща му – Горгил, водач на кераитите.

Изграждането на Монголската империя

След 1185 г. Темуджин предприема няколко безмилостни кампании, които целят да обединят всички номадски племена в Монголия, за да има силна армия, с която да положи основите на империята си. Неговите бляскави походи и стратегически решения включват унищожаването на водачите на вражеските родове. Той се обръща срещу някои от съратниците си – включително срещу старите си партньори Джамука и Тогрил. През 1206 г. Обединената Монголска империя, предвождана от създателя си – великия Чингис Хан (“повелител на безкрайното като море”) е факт.

🔥  “Завладейте враговете си и ще живеете дълго и щастливо”

Великият завоевател

След като се налага като единствен владетел, Чингис Хан насочва вниманието си към цивилизациите отвъд монголските степи. В продължение на близо 20 години той разширява границите на разрастващата се империя до Пекин на изток и Каспийско море на запад, подчинявайки милиони хора, разрушавайки градове, като Самарканд, Бухара и Нишапур. Чингис Хан командва опитни стрелци и копиеносци, които поддържат уменията си с непрекъснати упражнения. В неговите орди от бойци всеки ездач има по 5 коня, за да ги сменя по време на преходите и така да се изминават големи разстояния с невиждана дотогава скорост.

Историята на Чингис Хан

Чингис Хан показва умения и в психологическата война, а в съчетание с традициите на номадите това води до трудна за възприемане жестокост: всичко непотребно или представляващо заплаха за империята се унищожава. Той редовно използва шпиони и пропагандни трикове, за да всее страх у онези, които възнамерява да покори. Затова някои градове се предават още преди пристигането на неговата армия, а мнозина от жителите решават сами да сложат край на живота си.

🔥  “Аз съм божието наказание… Ако нямахте големи грехове, Господ нямаше да ви изпрати наказание като мен”

Наследството на Чингис Хан

Чингис Хан се доказва не само на бойното поле, но и като управник. Той въвежда поредица от закони, известни като Кодекса Яса – система от закони, които насърчават подчинението и наказват закононарушителите. Ханът насърчава търговията, създава куриерска съобщителна мрежа и дори позволява известна религиозна свобода на поданиците си – не преследва изповядващите будизма, конфуцианството или исляма.

През 1227 г. Чингис хан умира по време на военен поход, вероятно от треска. Съгласно желанието му неговото тяло е погребано в монголската степ. За да се запази мястото в тайна, който видел погребалната процесия, плащал с живота си – така поне гласи легендата.

Чингис Хан комбинира лидерски качества с красноречие и доблест. Прилага изключителни военни умения и стратегии и се превръща в един от най-великите пълководци, живели някога. Той успява да създаде нещо, което ще го надживее.

Заветът на Чингис Хан

Автор: Иван Караиванов
decoration

Аз вярвам, че човек не се ражда Джентълмен, той се възпитава такъв. Независимо от епохата или социалната си принадлежност той може да е възпитан, учтив и благороден. Моята философия е проста: изглеждайте добре, живейте добре, бъдете за пример.

Свържете с автора: